Tuesday, July 17, 2007

Kisah Graduan Mohon Kerja

Assalamualaikum. Ketika saya menemuramah Puan Faiza Bawumi (tauke beras Faiza) di Batu Pahat 2 minggu lalu, beliau berkongsi kisah seorang graduan yang datang memohon kerja di syarikatnya. Puan Faiza menawarkan graduan itu kerja mempeket rempah serbuk. Seperti yang diduganya tawaran itu terus ditolak. Alasan diberi ialah beliau memiliki ijazah, mana mungkin mahukan kerja mempeket rempah.

Sebenarnya bisnes Puan Faiza yang berjaya hari ini bermula dengan membuat dan mempeket rempah. Selain rempah, beliau juga mempeket asam kecut, gula-gula dan belon untuk dijual di kedai runcit miliknya yang dibuka di rumah. Waktu itu rempah Puan Faiza dikenali sebagai 'rempah tok kadi' dan sangat popular di pasar daerahnya. Mengapakah rempah itu dipanggil sedemikian? Bacalah kisah Puan Faiza sepenuhnya di buku 'Kisah 50 Usahawan Wanita' yang bakal terbit.

No comments:

Post a Comment