Thursday, July 10, 2008

Kewajipan Merekod Hutang Dalam Bisnes

Dalam mengendali urusan bisnes, besar kemungkinan kita akan terlibat dengan amalan berhutang atau memberi hutang. Contohnya dalam urusan berjual-beli secara kredit atau pun ketika kita membuat sesuatu pinjaman yang bertempoh.

Dalam Islam hukum berhutang adalah harus. Hukum membayar hutang pula adalah wajib. Semua urusan hutang mestilah direkodkan dengan betul dan jelas. Tanggung-jawab merekod hutang-piutang adalah satu kewajipan yang dituntut oleh Allah SWT. Ini dinyatakan secara panjang lebar di dalam Surah Al Baqarah, ayat 282 yang bermaksud :-

Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankan sesuatu urusan dengan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu, maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu dan hendaklah seorang penulis diantara kamu menulisnya dengan adil (benar) dan janganlah seorang penulis enggan menulis sebagaimana Allah SWT telah mengajarnya. Oleh itu hendaklah ia menulis dan hendaklah orang yang berhutang itu merencanakan (isi surat hutang itu dengan jelas). Dan hendaklah ia bertakwa kepada Allah SWT Tuhannya, dan janganlah ia mengurangkan sesuatu pun daripada hutang itu. Kemudian jika orang yang berhutang itu bodoh atau lemah atau ia sendiri tidak dapat hendak merencanakan (isi surat hutang itu) maka hendaklah kamu mengadakan 2 orang saksi lelaki daripada kalangan kamu. Kemudian jika tiada saksi 2 orang lelaki, maka bolehlah seorang lelaki dan 2 orang perempuan daripada orang-orang yang kamu persetujui menjadi saksi, supaya jika seorang lupa daripada saksi-saksi perempuan yang berdua itu, maka dapat diingatkan oleh yang seorang lagi. Dan jangan saksi-saksi itu enggan apabila mereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutang yang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikian itu lebih adil di sisi Allah SWT dan lebih membetulkan (menguatkan) keterangan saksi, dan juga lebih hampir kepada tidak menimbulkan keraguan kamu. Kecuali perkara itu mengenai perniagaan tunai yang kamu edarkan sesama sendiri, maka tiadalah salah jika kamu tidak menulisnya. Dan adakanlah saksi apabila kamu berjual-beli. Dan janganlah mana-mana jurutulis dan saksi itu disusahkan. Dan kalau kamu melakukan (apa yang dilarang itu) maka sesungguhnya yang demikian adalah perbuatan fasik (derhaka) yang ada pada kamu. Oleh itu, hendaklah kamu bertakwa kepada Allah SWT, dan Allah SWT sentiasa mengetahui tiap-tiap sesuatu.

(Terjemahan ayat di atas dipetik daripada Utusan Malaysia, Rabu, 9 Julai, 2008).

2 comments:

  1. Terima kasih atas panduan yang akak beri. Semoga terus berjaya dalam bidang yang akak ceburi.

    ReplyDelete
  2. Hmm.... mujur PTS mempunyai tukang rekod hutang-piutang syarikat... 3 orang, semuanya perempuan belaka!

    ReplyDelete